Skip to content

Logitech MX 5500 Revolution kijelző személyre szabása / átállítása

feb 23 [ked], 2010

[For the English version of this guide click here.]

A napokban vettem egy ilyen szettet és felmerült bennem a kérdés, hogy vagyon lehetséges-e az LCD valamilyen szintű személyre szabása. Elég sokat gugliztam, de nem találtam semmit. (Nem ez az első eset; lehet, hogy nem jól guglizok? :) ) Mindenesetre elhatároztam, hogy kezembe veszem a dolgokat, mivel már korábban is babráltam a Logitech Setpoint-jának beállításai között [amelyek különböző xml-ekben vannak], jóval azelőtt, hogy rábukkantam volna az uberOptions-ra és azóta is, hogy már nem használom. (Egyrészt lelassítja a Setpoint beállító ablakának megnyílását, másrészt nem rajongok az ötletért, hogy egy amúgy sem bug-mentes programot [Setpoint] további módosításnak vessem alá. Mindemellett, nagyon hálás vagyok az uberOptions-nak, amiért megvillantotta, mi mindent el lehet érni az xml-ek állítgatásával.

Logitech Cordless Desktop MX5500 Revolution

Logitech Cordless Desktop MX5500 Revolution

Szóval elkezdtem babrálni azokban a fájlokban, amelyeket a Setpoint hoz létre és használ. Az első, amit meg kell említsek az a user.xml, mely itt található:

%userprofile%\AppData\Roaming\Logitech\Setpoint\

[%userprofile% az adott Windows felhasználóhoz tartozó mappa, Win7-en pl ez: C:\Users\TE_FELHASZNÁLÓ_NEVED\]

Egy last_user.xml nevű fájl is lehet itt. Azt javaslom, ne foglalkozz vele. Abban az esetben, ha a user.xml-t javíthatatlanul elrontod, használhatod backup-ként, de ha nincs ilyen fájl, és a user.xml tönkremegy, vagy az is hiányzik, akkor a Setpoint is csinál egy alap user.xml-t -amiben a korábbi változtatásaid nem lesznek benne! [user.xml legkésőbb akkor generálódik, mikor legelső alkalommal  kilépsz a Setpoint-ból.]

Lesznek itt még egyéb fájlok is, egyelőre hagyjuk őket bénén.

user.xml -ben mentődik az összes gombokra vonatkozó beállításod, de amennyire meg tudom ítélni, semmi köze nincs a  kijelző személyre szabásához, annak ellenére, hogy vannak benne olyan property-k, amelyek ezt sugallják.

Első probléma:

Idehaza az alap a 24 órás megjelenítés a digitális órákon, de ha -magyar híján-, az angol Setpoint -ot tesszük fel, akkor rá leszünk kényszeríve az AM/PM jelölésekre.
Tehát az első teendő megtalálni, miként is lehet ezt beállítani. A Logitech hivatalos válasza a következő: “Time and date: either AM/PM or 24-hour format is displayed, depending upon the software installation language that was selected.” azaz: “Idő és Dátum: vagy AM/PM, vagy 24órás formátum jelenik meg, attól függően, hogy a szoftver telepítésekor milyen nyelv lett kiválasztva.” és valóban,ha német nyelvvel telepítjük a Setpoint-ot az óra 24 órás formátumú lesz. Sajnos, ezzel együtt az összes felirat németre vált. Én pedig (magyaron kívül) csak angolul tudok, úgy-ahogy. Szerencsére az óra formátumát felül lehet bírálni.

A következőket kell tenni: Keressük meg az MX5500.xml-t! Ez Win7-en itt lesz:

%systemdrive%\ProgramData\Logitech\SetPoint\Devices\Display\400000A\MX5500.xml

Illetve 6.0-ás Setpoint-tól kezdve már itt:

%systemdrive%\ProgramData\LogiShrd\SetPointP\Devices\Display\400000A\MX5500.xml

XP-n pedig:

%systemdrive%\Documents and Settings\All Users\
Application Data\Logitech\SetPoint\Devices\Display\400000A

(XP-s elérési utat köszönöm Akees -nek. Örülnék, ha kommentekhez valaki beírná, hogy ez a fájl Vista-n merre található. A %systemdrive% általában C:\)

Nyissuk meg szerkesztővel! (Ehhez én notepad++-t használom), keressük meg ezeket a sorokat:

<!-- If AM/PM time format, set to 1. If 24 hour time format, set to 0.-->
<String ALIAS="ADHIL_TIME_FORMAT">1</String>

[Ezek a sorok más Setpoint által telepített xml-ekben is benne vannak, de nincs hatása, ha megváltoztatjuk őket.]

Állítsuk át az >1< értéket >0< -ra, ahogy ezt az xml kommentje is javasolja, angolul. Amikor átírtam ezt a beállítást német Setpoint-tal, akkor egyből érvényesült is a Setpoint újraindításakor, DE angol Setpoint-nál mintha mi se történt volna. Tehát, ha angol Setpoint-ot használsz (ami valószínű), akkor egy, az előző sorok felett található további sort is módosítani kell:

<String ALIAS="ADHIL_PRIMARYLANG_ID">1</String>

Elég hosszú itt a komment nem másolom be, a lényeg, hogy felsorolja, hogy egyes betűkhöz, mely nyelvek tartoznak; illetve, hogy ez az érték csak egy karakter hosszú lehet. Változtassuk meg >1< -ről bármi másra a fenti felsorolásból, én a >2<-t használom. Mentsük el a fájlt és indítsuk újra a Setpoint-ot. A PLEASE WAIT képernyő után a beállított óraformátumnak kéne megjelennie. (Igazából, egy pillanatra a PLEASE WAIT felirat előtt is már így látszik.)

Második trükk:

A mostantól következőket csak angol Setpoint-tal próbáltam, más nyelveken eltérhet.

Ha körbenézünk az MX5500.xml-ben, nagy valószínűséggel feltűnik, hogy az itteni  szövegek azok az értékek, amely egyes eseményeknél megjelennek a kijelzőn. Sajnos, csak egyet találtam, amelynek megváltoztatása nem marad figyelmen kívül. Bár, nem próbáltam végig őket. Azt se próbáltam, hogy más nyelvű Setpoint-oknál sincs ezeknek hatása, van egy olyan érzésem, hogy olyankor lenne – legalábbis a kevésbé népszerű nyelveknél. (Egyébként nem sok értelmét látnám ennek a fájlnak.) [Ha valakinek van egy kis ideje kipróbálgathatná ezeket és megírhatná, hogy mire jutott. Ha esetleg működik a dolog be lehetne vállalni egy teljes magyarítást is!]

Harmadik lépés:

Vagy egy órát töltöttem csak azzal, hogy megtaláljam, honnan a fenéből szedi a Setpoint az angol feliratokat. Nem találtam meg. Egy idő után arra kezdtem gyanakodni, hogy ezek “be vannak égetve” magába a billentyűzetbe. Szerencsére nem, vagy legalábbis felül lehet definiálni őket. Emlékszünk még a fájlokra itt:

%userprofile%\AppData\Roaming\Logitech\Setpoint\

? Itt az ideje, hogy hozzájuk nyúljunk. Ez igazából ilyen végső megoldás és tudom, hogy nem a legelegánsabb. Egyben egy kicsivel magasabb jártasságot is igényel. (Annyira kicsivel, hogy erősen vacillálok, hogy van-e értelme egyáltalán szóvá tenni. :) )

Nyissuk meg az MX5500-flash.bin-t egy Hex editor -ral. (Ehhez én a notepad++ Hex editor plug-in-jét használtam.)

HEX Editor

A notepad++ HEX Editor plug-in -ja

Akármilyen Hex editor -t is használjuk, a fentihez hasonlóan kell kinézzen. Ne is törődjünk a bal oldalon lévő számokkal, a lényeg a jobb oldali zagyvaságban van. Ott van benne az összes felirat, amit a billentyűzet használ. Át tudjuk őket írni, de a következőkre figyelni kell:

 • Ne nyúljunk bele a többi krix-krax-ba csak a már ismert feliratokba. Nem tudom, hogy végérvényesen tönkre lehet-e így tenné a billentyűzetet, valószínűleg nem, de jobb nem kisérteni a sorsot. (Csak, hogy egyértelmű legyen: Nem vállalok semmilyen felelősséget azért, amit okozol ezen leírás alapján.)
 • Egy-egy beírandó szöveg ugyanolyan hosszú kell legyen, mint az a szöveg, amit felülír. Ha ennél rövidebbet akarunk használni, akkor célszerű space-ekkel kitölteni a fennmaradó helyet a felirat előtt (így a feliratok jobbra-igazítottsága megmarad). Hosszabbat nem tudom, hogyan lehet bevinni. (Még egyszer: ötleteket szívesen fogadok.)
 • Ha mégis hosszabb szöveggel próbálkozunk, akkor az MX5500-flash.bin hibás lesz és felülíródik a last_MX5500-flash.bin -nel. Az összes friss változtatásunk elvész ilyenkor. (Friss változtatások= minden, ami nem lett még feltöltve a billentyűzetbe). Feltételezem, ha nincs last_MX5500-flash.bin, akkor a Setpoint az alapbeállítások alapján készít egy MX5500-flash.bin-t. De ez utóbbit nem teszteltem.
 • Nem tudjuk itt felülírni a PLEASE WAIT feliratot, ehhez az MX5500.xml-t kell módosítani, ahogy korábban már említettem.

A file szerkesztése után lépjünk ki a Setpoint-ból, mentsük el a fájlt még egyszer (biztos, ami biztos), majd indítsuk el újra a Setpoint-ot! A PLEASE WAIT felirat után már élvezhetjük is munkánk gyümölcsét! :)

Végső állomás:

Mind az MX5500-flash.bin-ben, mind az MX5500.xml-ben vannak utalások hbmp file-okra, amelyek Win7-en itt vannak:

%systemdrive%\ProgramData\Logitech\SetPoint\Devices\Display\400000A\hbmps

Illetve 6.0-ás Setpoint-tól kezdve:

%systemdrive%\ProgramData\LogiShrd\SetPointP\Devices\Display\400000A\hbmps

Nem játszadoztam túl sokat ezekkel a referenciákkal. (Annak se volt hatása, ha kicserélgettem ezeket az utalásokat az MX5500.xml-ben egymásra és annak se ha maguknak a fájloknak a neveit cseréltem meg egymás között.) De addig nem is látom ennek az értelmét, amíg nem találjuk meg a módját annak, hogy ilyen file-okat szerkesszünk, vagy  tök újat hozzunk létre. (Elfelejtettem említeni, meg vagyok győződve arról, hogy ezek azok a kis ikonok, amik az LCD-n megjelennek – mint pl a ‘Media Center’ logó, nem mint a ‘Némítás’ jel.) Szóval, ezen a ponton fordulok hozzátok! Valaki tudja, mivel lehetne megnyitni ezeket a fájlokat? Próbáltam különböző képnézegető/szerkesztő programokat, sajnos nem sok sikerrel. A tippem, hogy ez egy elég primitív formátum lehet némi dimenzió adattal és egy byte-tömbbel, amelyben minden bit egy pixel-t reprezentál. Vagy esetleg valamilyen zippelt xml formátum, abból kiindulva, hogy a Logitech szoftverfejlesztői mennyire szeretik az xml erőforrásokat? :)

Ha lesz egy kis időm, talán írok egy egyszerű programocskát, ami beolvassa a .hbmp-ket egy átméretezhető 2 dimenziós tömbben fekete-fehéren megjeleníti a tartalmukat, remélve, hogy valami ismerős alakzat rajzolódik ki.

Modified Screen-shot

Mint mindig, kérdéseket, javaslatokat, építő jellegű hozzászólásokat szívesen fogadok.

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. WhiteBunny permalink
  feb 26 [pén], 2010 17:21.52

  The Matrix Has You. :)

 2. Akees permalink
  Már 15 [hét], 2010 22:19.59

  Hi!

  “(Örülnék, ha kommentekhez valaki beírná, hogy ez a fájl XP- és Vista-n merre található. A %systemdrive% általában C:\)”

  XP alatt:
  C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Logitech\SetPoint\Devices\Display\400000A

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s